Trädgården höjer livskänslan och förlänger livet

Grind in till en grön och ljus trädgård

För den som är ung, frisk, stark och kär har omgivningen inte så stor betydelse. Världen är vacker. Men i andra livsskeden har den fysiska omgivningen stor påverkan på hur vi mår. En välskött, lätt tillgänglig park eller trädgård kan inspirera och addera många friska år till livet.

8 min lästid

Livet är inte alltid på topp. Alla går igenom perioder då man har så stressiga arbetsdagar att man knappt hinner notera vad det är för väder ute, då man har konflikter på jobbet eller i familjen som tär på livsglädjen, då man får bära ett stort ansvar för sjuka anhöriga eller själv är försvagad av sjukdom eller hög ålder.

Naturen läker

När man är sliten, ledsen och uppe i varv, eller trött och låg behöver man hitta ett skönt ställe där man bara får vara utomhus en liten stund. En trädgård, en park, en bit natur.

– Det räcker med tio minuter i en naturmiljö för att kroppens lugnochro-system ska gå igång och stressen kan släppa och två timmar i veckan för att behålla sin psykiska hälsa, säger Annika Brommesson, arkitekt med inriktning på neuroarkitektur.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in