Trädgård i cottage-stil på norrländska

Trädgården

Hassela i Hälsingland. Trädgård med allt. Bäck och damm med salamandrar, grodor och trollsländor. Stigar omgivna av blommor i överflöd, sittplatser under trädens breda kronor. Skribenten Dan Rosenholm fick en guidad tur på Marie Sundins trädgårdcafé Gräsåsen.

6 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

Marie Sundin i skuggan under bollpilen.
Marie Sundin i skuggan under bollpilen.

Omgivna av granskog, myrar, berg, sjöar och åar befinner vi oss djupt inne i Hälsingland. I en södersluttning, där himlen ligger öppen, hittar vi Gräsåsens trädgårdscafé. Här har Marie Sundin skapat en ymnig trädgård med livlighet och stillhet, porlande vatten, djurliv, prunkande växtlighet och rofyllda platser.

– Det var mitt skapandebehov, säger hon. Jag läste böcker, de här om Tascha Tudor och Margarethas trädgård, då ramlade någon tioöring ner. En trädgård behöver inte bestå av fem vinbärsbuskar i rad, ett äppelträd och en stor gräsmatta!

Det var runt slutet av 90-talet hon började planera, gräva och plantera på riktigt. Tack vare de förra ägarna, två pyssliga bröder, var tomten inte naken. Plantera träd gjorde hon först av allt, de behövde tid att växa. Det där med att skissa hoppade hon över, bättre att vara utomhus än sitta inne med penna i handen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in