Hjärnforskare: Mobilen gör dig dummare

Brukar du låta mobilen ligga på skrivbordet medan du arbetar? I så fall är risken stor att du inte tänker så bra. Du blir nämligen dum av mobilen.

2 min lästid

Foto: Pixabay

I ett experiment som innefattade nästan 800 mobilanvändare försökte forskare vid McCombs Business School vid University of Texas i Austin, mäta hur bra vi människor är på att utföra och slutföra uppgifter när vi har en mobil inom räckhåll.

Dum av mobilen

Mobilanvändarna satt först vid en dator och gjorde en serie test som krävde total koncentration. Testerna var inriktade på att mäta deltagarnas tillgängliga kognitiv kapacitet, det vill säga hjärnans förmåga att hålla och bearbeta data vid varje givet tillfälle. Innan deltagarna påbörjade testet placerades deras mobiler slumpmässigt på olika platser. Antingen låg mobilen på skrivbordet med skärmen nedåt, i fickan, i väskan eller i ett annat rum. Alla deltagare fick instruktioner att stänga av sina smarta mobiler.

Forskarna fann att de som hade sina telefoner i ett annat rum var betydligt bättre på att lösa uppgifter än de som hade sina mobiler på skrivbordet. De var också bättre än de som hade mobilerna i fickan eller i sin väska.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?