Sofia om BDD: ”Ingen kan se på dig hur sjuk du är”

kvinna omringad av speglar

I nära tjugo år har Sofia lidit av BDD, en psykiatrisk diagnos som på svenska även kallas inbillad fulhet. När det var som värst stängde hon in sig i sin lägenhet, och lät ingen se henne. Efter behandling kan hon både visa sig bland folk och se sig själv i spegeln. 

9 min lästid

– Jag har fått ett nytt liv, säger Sofia.

BDD, body dysmorphic disorder eller dysmorfofobi  – den har många namn, diagnosen som gör att den drabbade inbillar sig att ansiktet eller kroppen är fullt av defekter eller missbildningar. Sofia minns att hon redan som tolvåring började se fel på sig själv och ju äldre hon blev desto mer ökade hennes upplevelser av att hennes utseende var fult och fel på olika sätt. 

– När jag gick i gymnasiet blommade min BDD ut. Jag kände mig missnöjd med mig själv och när jag träffade andra människor tänkte jag mycket på hur ful jag kände mig, säger hon och lutar sig tillbaka i loungesoffan på Clarion Hotel på Södermalm i Stockholm, där vi stämt träff för intervju. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?