Så tar sig råttorna in i våra bostäder på hösten

Råttan - den objudne gästen

Varje vecka är det några Stockholmare som upptäcker en råtta i toaletten. Men ännu fler råttor hittar in via golvbrunnen. Oavsett är det inte många som uppskattar den objudna gästen.

4 min lästid

-Förra veckan var det en man som ringde och bara skrek i telefonen, berättar Alexandra Ognjanoviyc i skadedjursbolagets kundtjänst. Han hade sett en råtta i toaletten och var livrädd. Som tur var hade han toalettlocket nere varför råttan inte lyckats ta sig upp och påbörja sina härjningar i badrummet.

De flesta råttor som kommer in i lägenheter har dock funnit sin väg via golvbrunnen i badrummet. Om gallret inte sitter tillräckligt fast lyfter det listiga djuret helt sonika av det. Fullvuxna råttor har i tester lyckats lyfta så mycket som 1,4 kilo.

De flesta råttor som kommer in i våra bostäder gör det via golvbrunnen i badrummet.

Och råttorna finns överallt. Enligt en undersökning som Anticimex har gjort har 8 av 10 stockholmare sett minst en råtta. En av fem uppger också att de undviker vissa platser för att råttor kan finnas där. 

Men råttorna finns överallt, nära människan. I villaområden och kloaker, i tunnelbanetunnlar och lövhögar, ihåligheter och soprum.; överallt där det går att gömma sig och det är nära till mat, lever brunråttan, rattus norvegicus, som är våra breddgraders vanligaste råtta. På natten kommer den fram från sina fuktiga gömställen, för att äta, para sig och slipa sina tänder, som växer 14 centimeter per år.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?