Så skyddar du kidsen på nätet

Så skyddar du kidsen på nätet

Som förälder är det lätt att oroa sig över barnen spenderar så mycket tid på nätet. Mycket kan hända på nätet som föräldrarna inte har någon aning om. Men forskaren Elza Dunkels menar att det egentligen inte är svårare än att översätta föräldraskapet kring nätet till det föräldraskap vi har utanför.
– Det bästa vi kan göra är att kommunicera. Att det finns förtroende mellan barn och vuxna är A och O, säger Elza Dunkels.

6 min lästid

Inne från minstingens rum hörs flinka, små fingrar knattra raskt över tangentbordet. Samtidigt som han chattar med kusinen på andra sidan landet ligger storasyster på soffan med mobilen och skickar selfies till tjejgänget över Snapchat. Intill sitter storebror och skrattar högt åt kompisens film på Youtube. Det är lördagsförmiddag och barnen tillbringar den som vanligt med kompisarna, i nätets förtrollade värld.

Det är lätt att känna sig som en utomjordning när kidsen världsvant tar för sig av alla finesser och forum som erbjuds därute. Det är också lätt att oroa sig över det som kan hända dem där i det okända. För visst händer det saker. Mamman Annas 12-åring blev kontaktad med snuskbilder och obscena erbjudanden av okända avsändare på chatt-appen Kik. Fyra gånger!

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in