Så skiljer du på positiv och negativ stress

Fokuserad kvinna framför laptop

Är stress positivt eller negativt? De flesta svarar negativt. I media är det starkt fokus på den negativa stressen. Stressen kommer utifrån och angriper dig. Den ligger och lurar på jobbet, i hemmet eller bilen. Men stress är egentligen bara en form av stimuli. Den är varken negativ eller positiv i sig själv. Stress som ökar din chans att överleva är positiv och stress som minskar din chans att överleva är negativ.

2 min lästid

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Tänk dig ett liv utan stress. Du ligger på en sommaräng och ser molnen glida förbi på himlen. Det låter härligt, men det är bara härligt en kort stund. Efter ett tag är det trist och till slut känns allt meningslöst. Du behöver någon form av stimulans, t ex ett problem att fundera kring. När du röjer undan hinder på vägen gör du något värdefullt och det känns meningsfullt.

Positiv stress handlar om kontroll

Hur du svarar på denna stimulans i form av ett problem avgörs av din upplevda förmåga att hantera problemet. Ibland känner du dig stark, andra gånger känns problemet övermäktigt. Det beror inte på problemet i sig. Har du resurserna eller inte? 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in