Så skapar du en trädgård att må bra i

Att man blir frisk och mår bra av att vara i naturen är ingen nyhet, inte heller att trädgårdar gör samma nytta. Bland gröna blad får man sinnesro och inte sällan en vältränad kropp. Det visste man innan mormorsmor ännu var påtänkt. Däremot börjar vi nu förstå varför.

10 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

Från Linnés Hammarby utanför Uppsala ser man ut över jordbrukslandskapet. Den fungerade som Carl von Linnés sommarstuga, ett sätt att slippa undan storstaden. Behoven var desamma då som nu.

Hjärnan är inte anpassad till modernt liv

För det är hjärnan det i grunden hänger på. Den är inte anpassad till ett modernt liv, intrycken blir för många. Genetiskt är vi i stort sett identiska med stenåldersmänniskorna. Vi är utformade för att leva vårt liv i skog och på fält, bland gröna blad, stora stenar och med vilda djur inpå oss. Mycket tyder på att det är från savannen vi härstammar. Mest hemma känner vi oss där den glesa skogen och de öppna fälten avlöser varandra. Rinnande vatten har varit ett villkor för överlevnad, alltså tycker vi vattendrag är vackra att se på och njuter av ljudet.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in