Så flyr du fästingarna

Sommartid och efterlängtat uteliv. Men tänk på att även fästingarna trivs som bäst då. Här är några tips och tricks för att både undvika och ta bort de ettriga rackarna.

2 min lästid

Fästingar är ett slags blodsugande kvalster, som lurigt väntar ut sina offer – mest större djur, men även människor. Särskilt utsatt är du bland buskar och högt gräs och när det är fuktigt med en temperatur på över fem grader. Även på kroppen söker sig fästingen till varma, fuktiga områden, så har du väl fått en fästing på dig så vandrar den gärna till ställen som armhålan, ljumskar, knäveck och naveln. Det kan vara bra att tänka på om du misstänker att du kan ha blivit utsatt och vill försöka få bort den.

Lirka försiktigt

När fästingen väl har hittat en passande plats på din kropp sticker den in en sugsnabel i huden för att få i sig blod. I de allra flesta fall märker du inget och det får heller inga konsekvenser. Fast om du har otur bär fästingen på bakterier som kan ge borrelia eller virus som orsakar TBE. Ju längre fästingen borrar in sig, desto större är risken att drabbas av dessa sällsynta, men mycket allvarliga sjukdomar. Därför är det viktigt att du får bort den så fort som möjligt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in