Raseri norrifrån hotade den romerska republiken

I tio år injagade germanska stammar skräck i Rom. Hotet förändrade den romerska hären i grunden och banade vägen för Julius Cesar.

8 min lästid

Foto: Caliga10’s wife / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Arausio (Orange) i sydfrankrike år 105 f. Kr. Tiotusentals döda romare låg kvar på slagfältet och för de överlevande soldaterna väntade ett fasansfullt öde. Germanska prästinnor, vitklädda och barfota med grånat hår gick med dragna svärd fram till fångarna. De olyckliga fördes fram till en väldig bronskittel. Där skar en prästinna halsen av fångarna och i det utströmmande blodet spådde man sedan framtiden.

offerkärl
I danska Gundestrup har detta offerkärl hittats vilket förknippas med kimbrerstammen. Kärlet är dock inte tillverkat av kimbrerna utan importerades från ett keltiskt folk i sydöstra Europa.
Foto: Nationalmuseet /Kim Bach / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Andra fångar skars upp för att man skulle läsa framtiden i deras inälvor. Inte ens hästarna skonades utan dränktes i floden som ett offer åt gudarna. Guld och silver kastades i floden och vapen och klädnader förstördes. Allt för att visa gudarna tacksamhet för stammarnas seger. Det var det tredje nederlaget som romarna led mot germanerna och vägen mot Italien låg nu öppen för stammarna.    

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in