Piratkopierare av läkemedel – snabba att utnyttja Coronaläge

Kriminella är snabba att utnyttja Coronapandemin. Nu bjuds falska ”Coronakits”, osäkra tester, piratkopierade andningsskydd, verkningslös medicin och handdesinfektion ut på nätet. Produkterna köps inte bara av privatpersoner – till och med Sveriges regioner har fått leverans av piratkopierade produkter.

3 min lästid

Advokat Sara Sparring är specialiserad på immaterialrätt och styrelseordförande i SACG (Svenska Föreningen mot Piratkopiering). I början på året noterade hon att kriminella nätverk började prångla ut produkter som påstods skydda mot Coronaviruset.

– De som håller på med piratkopiering är blixtsnabba med att snappa upp vad som säljer. Redan veckan 3–10 mars koordinerade Europol en stor operation, kallad Pangea, där en rad myndigheter i 90 olika länder medverkade. Andningsskydd, malariamedicin, självtester för HIV och antibiotika beslagtogs, berättar hon.

Advokat Sara Sparring, styrelseordförande i Svenska föreningen mot piratkopiering, ser att kriminella nätverk börjat utnyttja Coronapandemin. Foto: Synch advokatbyrå.
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?