Palatsliknande herrgårdar påminner om Toscanska Luccas storhetstid

Villa Grabau

Dess storhetstid var i mitten av förra årtusendet och några hundra år framåt, en tid av flödande rikedom då pampiga palats och förunderliga trädgårdar byggdes på löpande band. Historiskt är den känd för att Cesar och det första triumviratet möttes där och att, långt senare, ett möte hölls för att lösa tvisten med dubbla påvar. Vi besöker toscanska Lucca.

12 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

En av de för många svenskar, möjligen, mindre välbekant stad i Toscana är Lucca. Historiskt är den känd alltsedan Julius Caesar där förnyade sitt avtal med de likaledes maktlystna Crassus och Pompejus, det första triumviratet, innan de återigen fortsatte lura och slå ihjäl varandra. Detta skedde 56 år innan vår tideräknings början.

Nästan ett och ett halvt millennium senare, år 1408, var staden i centrum för det kristna Europas uppmärksamhet när katolska kyrkan höll möte för att lösa tvisten med två konkurrerande påvar, ni vet, när en påve satt i Avignon och en annan i Rom. Lucca har annars generellt varit en historiskt stark stad och var tillsammans med Venedig en av de två stadsstater som lyckades överleva som självständiga republiker ända fram till sekelskiftet mot 1800-talet (varefter Napoleon visade sitt fula tryne och tillsatte sin syster Elisa Bonaparte Baciocchi som en slags prinsessa över staden).

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in