Överste Redl: Spionen som fick skulden för Österrike-Ungerns nederlag

Alfred Redl

År 1913 skakades det habsburgska kejsardömet av en spionskandal.  En högt uppsatt officer hade under flera års tid sålt hemligheter till Ryssland. ”Mästerspionen” Redl fick senare skulden för Österrike-Ungerns nederlag mot ryssarna under första världskriget.  

11 min lästid

Det var eftermiddagen den 24:e maj år 1913. På huvudpostkontoret i Wien gick en elegant medelålders herre i mörk hatt fram till luckan för Poste Restante brev. Han sade sig heta Nikon Nizetas och skulle hämta en försändelse. Postfröknen försökte inleda ett samtal men mannen var otålig. Skyndsamt kvitterade han brevet och lämnade snabbt byggnaden.

Alfred Redl
Alfred Redl

Väl ute på gatan vinkade ”Nikon Nizetas” till sig en taxibil och for bort. Tre poliser bevakade postkontoret och när bilen återvände till taxistationen frågade de ut föraren. Chauffören berättade att passageraren först angett att han skulle till hotellet Klomser men på vägen dit ändrat sig och stigit av tidigare. Hade han undkommit? Spanarna tog i vilket fall samma taxi till hotell Klomser och på bilgolvet fann de ett litet knivfodral av läder. Tillhörde det Nizetas? Chauffören bekräftade att passageraren sprättat upp brevet med en fickkniv.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in