November – lika tidiga som Black Sabbath

November

50-årsjubileet för Black Sabbaths klassiska debutskiva uppmärksammades nyligen rejält av hårdrockare världen över. Men tre ynglingar från Stockholm var snudd på lika tidiga med att leverera blytunga riff

10 min lästid

Även om namn som Cream, Jimi Hendrix och Led Zeppelin nådde en stor publik med tyngre bluesrock och gitarrsolon på 60-talet så får nog engelska Black Sabbaths självbetitlade debut klassas som den första hårdrocksskivan. Vill man ge hårdrocken ett födelsedatum så är albumets utgivningsdatum, fredagen den 13 februari 1970, mycket passande. 

I Sverige, närmare bestämt i stockholmsförorten Vällingby, var man faktiskt inte så långt efter. Under namnet November hade Christer Stålbrandt (sång/bas), Rickard Rolf (gitarr) och Björn ”Binge” Inge (sång/trummor) fått skivkontrakt med Sonet. Debutalbumet döptes till En ny tid är här… och släpptes på sommaren 1970. 

Enligt Christer Stålbrandt tog det fart direkt när skivan släpptes. Alla spelningar på fritidsgårdar i Stockholmsområdet hade spridit ryktet om det hårt spelande bandet.

 – Vi hade även gjort inspelningar som sändes i Sveriges Radio, så det fanns ett förhandsintresse. Jag minns att vi låg tvåa på försäljningslistan efter Simon & Garfunkel och deras fantastiska Bridge Over Troubled Water i flera veckor. Det kändes rätt OK att vara tvåa efter en sådan platta. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?