Legendarisk tågräd under det amerikanska inbördeskriget

Kriget mellan nord och syd har kallats världens första järnvägskrig. Våren 1862 genomförde nordstatare en operation bakom fiendens linjer som kunde ha ändrat krigets förlopp.   

14 min lästid

Det var den 12 april 1862 och det amerikanska inbördeskriget var i full gång. I sydstaten Georgia visste man att unionsgeneralen Ormbsy Mitchel var hotande nära att tränga in norrifrån. Ändå fortsatte georgiaborna att fullgöra sina dagliga plikter. Så också den 28-årige lokföraren William Fuller som helt enligt tidtabell, klockan 5.05 på morgonen, körde ett ånglok med det stolta namnet General från staden Marietta i riktning norrut. Fuller hade anmält sig som frivillig i armén men beordrats stanna kvar i sitt krigsnödvändiga yrke. General drog bakom sig en tender (en liten vagn för bränsle och vatten), tre tomma godsvagnar, en bagagevagn och två vagnar med passagerare.

Klockan 5:20 anlände tåget till stationssamhället Big Shanty. Orten saknade en egen telegrafstation men kriget hade fått befolkningen att svälla då ett träningsläger för ca 7000 rekryter förlagts hit. Soldaternas tält fyllde ett stort fält på ena sidan av järnvägen. På den andra sidan låg järnvägshotellet Stacy’s där frukost väntade på tågets passagerare. Fuller och järnvägsinspektören Anthony Murphy slog sig ned vid det dukade bordet. Plötsligt hörde männen ett tuffande ljud. Murphy tittade ut genom fönstret och utbrast ”Någon stjäl ditt tåg!” Fuller sprang ut och frågade en vaktpost vem tjuven var. Det förvirrade svaret fick Fuller att tro att det var en desertör från Camp McDonald. En ryttare skickades iväg till Marietta som hade en telegraf. Vad fanns nu att göra för Fuller och Murphy? Männen begav sig av i språngmarsch norrut längs rälsen. En soldat ropade häpet efter Fuller. ”Va! Ska ni förfölja tåget till fots?” ”Ja!” skrek Fuller. Soldaten ryckte på axlarna ”Vilken fullblodsidiot!”

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in