Klimatsmartare hundliv – så blir hunden mer miljövänlig

Vit lurvig hund som ligger och knaprar på en morot

Hunden är människans bästa vän och följeslagare sedan tiotusentals år tillbaka och att kalla hundar eller hundägare klimatbovar är djupt orättvist. Det finns så mycket annat i våra liv som skadar miljön betydligt mer – utan den samhällsnytta som hunden utför. Men visst kan du göra hundlivet mer klimatsmart. Här får du massor av tips.

8 min lästid

Foto: Pixabay

Hundar utpekas ibland som miljöbovar, och givetvis påverkar de, liksom vi människor, miljön. Men vad skulle vi göra utan människans bästa vän, som både hittar våldtäktsmän och narkotika, hjälper skolbarn och synskadade i vardagen, varnar för blodsockerfall och cancer och faktiskt, bland så oändligt mycket annat – numera även kan spåra upp coronavirus? Inte mindre betydelsefull är hunden som jaktkamrat, hjälpreda på gården eller – minst lika värdefullt – en familjemedlem, vän och kamrat i livets alla skeden. 

De allra flesta hundar i Sverige är rena sällskapshundar, och hundägare är som folk är mest. De äter, reser, köper kläder och teknik som alla andra. Så givetvis är de generella åtgärderna för ett minskat klimatavtryck de samma som för personer utan hund, som till exempel att fundera innan om dina inköp verkligen är nödvändiga (kanske går det att laga, skippa eller kanske köpa begagnat/låna) undvika onödiga resor, spara energi och äta mer grönt, närodlat och ekologiskt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in