Kidnappningen av ölkungen Freddy Heineken

År 1983 skadades Nederländerna av en brutal kidnappning. Ölkungen Freddy Heineken och hans chaufför rövades bort av maskerade män och polisen stod handfallen.

8 min lästid

Foto ovan: Freddy Heineken till vänster och hans chafför Ab Doderer till höger. Roc C. Croes/Anefo/Nationaal Archief CC BY-SA 3.0 NL

År 1983 var den 60-årige Freddy Heineken styrelseordförande i det anrika Heineken International som hans farfar grundat. Den dynamiske och omtyckte Freddy var en av Nederländernas rikaste män och vän till landets drottning Beatrix. Men Freddy anade inte att ett gäng kriminella följde varje steg han tog.                                           

Samma sommar ringde en okänd man till Heinekens huvudkontor i Amsterdam och hotade att förgifta slumpmässigt utvalda öl-leveranser till stadens butiker om han inte fick 20 miljoner dollar. Efter en intensiv jakt fångade polisen mannen och Freddy ville tacka dem personligen. Den nionde november inbjöds poliserna till en högtidlig lunch på Heinekens kontor i centrala Amsterdam där även justitieministern närvarade.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in