Kompisgängets idé skapar julmys för hemlösa

Fira jul som Karl-Bertil

Karl Bertil Jonssons anda lever vidare inför julen. Dagen före julafton samlades 250 människor för att sortera varma kläder, slå in paket och dela ut kaffe samt smörgåsar till de hemlösa i vinternatten. Det är som att kliva rakt in i en tomteverkstad bland högar av kläder och travar med paket.

6 min lästid

Foto: Ulf Isacson

Natten före julafton år 2009 startade ett kompisgäng via facebook – En kväll för de Hemlösa i sann Karl Bertil Jonssons anda. De ville göra någonting tillsammans för de hemlösa i Stockholm.

– Första året var det ett 30 -tal tappra själar som med gemensamma krafter hade samlat ihop kläder, filtar och andra gåvor. Gåvorna delades ut till de hemlösa i Stockholms innerstad tillsammans med skinksmörgåsar och kaffe, berättar Thomas Runholm som har varit med ända sedan starten 2009.

Eldsjälar fixar julfirande för hemlösa. Foto: Ulf Isacson

Året efter hade antalet deltagare dubblerats och förra året var 250 personer engagerade i att sortera berg av kläder i olika högar, slå in paket och breda smörgåsar i en lånad lokal mitt i Stockholm. Lokalen ser ut som rena tomteverkstaden när alla människor febrilt far runt med händerna fulla av stora lass av kläder som ska sorteras. På väggarna är stora lappar uppklistrade som gör det lätt för alla att veta i vilken hög alla jackor, tröjor, byxor och vantar ska läggas. Några tjejer är fullt upptagna med att sortera smink, parfymflaskor och hudkrämer som människor har skänkt. I ett mindre rum är det svårt att komma in för alla skor som står på golvet. Vid långa bord sitter folk och slår in donerade böcker, tvålar och schampo i vackra julklappspapper. Hela fönsterbrädan är full med inslagna fyrkantiga paket som ser misstänkt likt ut böcker. Presenterna packas tillsammans med matpaket och ska köras ut till olika härbärgen runt om i Stockholm. Några står i köket och kokar kaffe medan andra breder smörgåsar att ta med ut i vinternatten. Hela tiden kliver det in nya människor genom dörren med stora säckar i händerna. En kille har lyckats få tag på tio par varma curlingskor och Intersport har skänkt ett gäng nya fleecetröjor.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?