Justine Saurel – en modern och medveten kvinnlig vinmakare i södra Rhône

Justin Saurel

Hängiven det biodynamiska synsättet på vinodling representerar Justine Saurel en generation vinmakare där hänsynen till jord, natur och hållbarhet inte är förhandlingsbart. Omtanken och respekten för vinstocken och de förutsättningar den behöver får också genomslag i vinet det ger, slående bra kvalitet.  

6 min lästid

Text och foto: Birgitta Magnusson

Justine Saurel på knä i vingården Le Clos invid vineriet
Justine Saurel på knä i vingården Le Clos invid vineriet, beskriver hur viktig den livskraftiga jorden är för vinrankas välmående och vinets kvalitet.

Vi står på knä i vingården Le Clos precis utanför gården Montirius. Le Clos en 8,5 ha stor parcell omgärdad av skyddande skog planterad 1989 med lika delar av druvorna Grenache och Syrah. Med intensiv blick och en näve sandstensjord i handen beskriver Justine Saurel hur viktigt det är att jordmånens mikroorganismer får frodas och inte hämmas av bekämpningsmedel. Särskild kompostjord används enligt den biodynamiska läran som prepareras i nedgrävda kohorn innan det sprids i vingården. Justin menar att detta ger livskraft till jorden och skyddar vinrankorna mot skadeangrepp.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in