Hyllade dansaren och koreografen Virpi Pahkinen vill att publiken ska få vila ”från tidens grymma flod”

På bilden: Virpi Pahkinen. Foto: José Figueroa

Hon är en av Skandinaviens mest framgångsrika dansare och koreografer. Hennes verk och uttryck har hyllats över hela världen och hon har vunnit en mängd prestigefyllda priser. Men den största segern för Virpi Pahkinen är när hon lyckas få publiken att koppla bort vardagens stress och bekymmer.

8 min lästid

– Jag önskar att de ska få vila från tidens grymma flod, och få komma till en strand där de inte varit förut, säger hon.

Det är en kylig fredagskväll i Stockholm men i källarlokalen på Dansens Hus stiger värmen. I lysrörsbelysningens sken repeterar Virpi Pahkinen hårt med sina fem dansare inför morgondagens föreställning av Deep time på kulturhuset i Ytterjärna.

Ben tänjs, fingrar kröks, muskler spänns och djurlika kroppar trasslar ihop sig med varandra samtidigt som de rör sig rytmiskt till den pulserande musiken och sopranen Tua Dominiques skira tolkning av Hildegard Von Bingens heliga sång. Det säregna dansspråket skapar mystik i salen och väcker associationer till svepande koraller på havets botten.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in