Hunden Ace hittar försvunna människor i hav och sjöar

Den specialutbildade jaktlabradoren Ace har ett mycket skarpt luktsinne. Grova brott är hans vardag och han arbetar hårt för att söka efter försvunna människor i hav och sjöar. Förra sommaren hittade han kvarlevorna av Kim Wall på havsbotten i Öresund. Tennisbollar är hans största motivation.

7 min lästid

Text: Hélène Lundgren /Foto: Felix Oppenheim

Det är en grå novemberdag och hundföraren Lars-Göran ”Snillet” Eriksson har just backat ner bilen till en sjö i norra Stockholm. På en trailer står en gummibåt och hans biträdande chef Marcus Rostedt hjälper till att lasta av båten i vattnet. Med sig i bilen har de Lars-Görans sexåriga jaktlabrador Ace som arbetar som kriminalsökhund, samt patrullhunden Gringo och den franska Busseronen Tosca som arbetar som brandhärdshund. 

– Schäfern Gringo är min frus hund och alla våra hundar är familjehundar. Ace är en glad prick som är förtjust i mat, och när vi är hemma gillar han att ligga för sig själv. Han lever för mat och tennisbollar, berättar Lars-Göran när han släpper ut hundarna som glatt springer runt i cirklar på den frostiga marken. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?