Hundarna som räddar liv till sjöss

räddningsbåt på väg ut

Varken mörker, blåst, kyla, dimma eller regn stoppar en certifierad sjöräddningshund. I Sverige finns det för närvarande åtta stycken.  Med nosen som specialistverktyg kan Rejza och hennes fyrbenta kollegor rädda liv ute till sjöss. 

6 min lästid

Maxhastigheten är 34 knop men Björn Christer, en 20 meter lång sjöräddningsbåt, har stannat upp vid en av småöarna utanför Dalarö i Stockholm. Längst fram i fören på båten är schäfern Rejza oerhört ivrig. Hon gnyr och snor runt innan hon ger ett skall och markerar att hon har fått korn på en människa. Hasse Stierna, Rejzas husse, får hålla hårt i kopplet för att undvika ett dopp innan skepparen Emil Skärlén hunnit lägga till vid klipporna. Övningen genomförs med bravur och snart är Rejza framme vid sin matte, Anette Stierna, som gömt sig bland träden. Belöningen blir, som alltid under träning, en gammal handboll och beröm. 

– Rejza är i grund och botten en räddningshund. Efter slutprovet för tre år sedan fick jag frågan om jag inte ville haka på en utbildning för sjöräddningshundar, berättar Hasse Stierna.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?