Hävringe är lotsarnas ö

Hävringe är lotsarnas ö

Längst ute i havsbandet utanför Oxelösund står den karakteristiska rödvita båken på Hävringe. Här har lotsverksamhet funnits ändå sen 1500 -talet till 1986 då lotsstationen stängdes. Lars Sandin vars familj har varit lotsar i över 100 år guidar oss runt på ön.

3 min lästid

Med Lars Sandins båt tuffar vi ut från Oxelösunds hamn på väg mot Hävringe. Lars far och farfar har alla varit lotsar och själv började han att arbeta som lots redan 1964. Han blev en av Hävringes sista lotsar, och var även tillsynsman innan han gick i pension. Hävringe har varit lotsstation i 300 år och nämndes redan 1644 i en seglingsbeskrivning över Östersjön. Från Hävringe var det raka spåret in till Nyköping som var en bytande hamnstad. Oxelösund blev så småningom också Sveriges tredje största lotsplats.

Hävringe har varit lotsstation i 300 år.

På avstånd dyker den rödmålade åttakantiga båken med sitt vita band upp som var ett visuellt igenkänningsmärke för dåtidens båtar. Bredvid reser sig en hög Schengenmast och på den ena sidan av ön skymtar den svartvita fyren. Båken i trä som är ett statligt byggnadsminne byggdes 1751 och är 19 meter hög.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?