Här odlar eleverna sin egen mat

Uppsala Waldorfskola i Hågaby fick bidrag för att bygga upp en skolträdgård som ska försörja skolan med frukt och grönt. 2019 sattes projektet med utomhuspedagogik och odling på schemat igång.

7 min lästid

Foto: Emelie Högberg
Artikel tidigare publicerad i Hemträdgården 2019

Från klassrummet hämtar eleverna ivrigt mjölkkartongerna där de för några veckor sedan sådde diverse frön. Majs, tomat, chili och paprika ser ut att vara favoriterna, någon böna skymtas också. I dag står avhärdning och grävning på schemat.

Eleverna ger plantorna mer jord och vatten, samtidigt som Henrik Andersson, odlingspedagog, trädgårdsmästare och projektledare för skolträdgården på Uppsala Waldorfskola, berättar för klass 3 – 4 varför plantorna ska tas ut en stund varje dag.

– Det är första terminen de odlar. I vintras hade vi ett par uppstartstillfällen med provsmakning av grönsaker. Nu har de själva fått välja vilka frön de vill så, säger Henrik Andersson.

Uppsala Waldorfskola fick nyligen ett LEADER-bidrag på 2,3 miljoner kronor för att bygga upp en skolträdgård, vilket ska bli en del av den kommande utomhuspedagogik som skolan ska introducera. Tanken är att odling på schemat ska öka elevernas förståelse för var maten kommer från och höja deras generella miljömedvetande.

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in