Från storstad till storslagen natur

Från Stockholm till storslaget skogslandskap

Många förknippar norra Sverige med höga fjäll och vackert kustlandskap. Själv hittade jag en okänd pärla i Västerbottens skogslandskap – nämligen Bjursjöaltarets naturreservat som är beläget mellan Umeå och Skellefteå.

3 min lästid

Toppen, andra sidan eller Bjursjöaltaret som det officiellt heter. Kärt barn har många namn och i 30 år har jag betraktat detta berg med vördnad och besökt det dagtid i sällskap med andra. Men denna kväll beslöt jag mig att tillbringa en natt ensam på det yttre altarets topp. En kväll i naturens tecken och som visade sig bli magisk.

Utsikt, Emil blickar ut över Västerbotten.
Stockholms skyline är utbytt mot Västerbottens skogslandskap.

Upp till altaret

Hela dagen hade jag sneglat över sjön. En viss oro fanns där. I grunden är jag ju en kille från Stockholms innerstad uppvuxen med tunnelbana och bekvämligheter runt hörnet. Men inspirerad av Jon Krakauers ”In i vildmarken”, Henry David Thoreaus ”Walden” och liknande böcker kände jag mig som en forskare på väg mot en polarexpedition när jag paddlade över en för kvällen stilla sjö.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?