Så vet du om du är drabbad av PMDS

kvinna sitter hukad, rosa omgivning

Vänds din värld upp och ner varje månad? Känns livet meningslöst, vill du plötsligt skilja dig eller slå något hårt i huvudet på chefen? Då kan du vara drabbad av PMDS, en allvarlig form av PMS.

6 min lästid

PMDS står för Premenstruell dysforiskt syndrom och är en svår form av Premenstruellt syndrom. Trots att så många som 5-8 % av alla kvinnor kan lida av PMDS finns det väldigt lite forskning på området och man vet fortfarande inte riktigt vilka mekanismer som ligger bakom tillståndet.  

– Men en trolig förklaring är att de drabbade kvinnorna tycks ha en överkänslighet mot hormonella nedbrytningsprodukter som skjuter i höjden efter ägglossning, säger Marie Bixo, professor och överläkare på enheten för obstetrik och gynekologi vid Umeå universitet.   

Överkänsligheten yttrar sig i symtom som nedstämdhet, ångest, irritabilitet och humörsvängningar och besvären är så kraftfulla och svåra att de påverkar det dagliga livet, inte sällan lider den drabbade av själmordstankar men symtomen är väldigt individuella. Gemensamt för alla drabbade är dock att deras besvär kommer efter ägglossningen och klingar av när det är dags för mens. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?