Forskning visar: Det tar 66 dagar att skapa en ny vana

yoga pose

Du kanske är en av de som gav ett nyårslöfte. Tyvärr återgår de flesta, omkring 80 procent, till sina gamla ovanor redan efter 50 dagar. Om du håller fast vid dina nya vanor till i början på mars, är chansen stor att du verkligen skapat en ny vana. I snitt tar det nämligen 66 dagar att skapa en vana.

3 min lästid

Foto: Kike Vega /Unsplash

Var kommer de där 66 dagarna ifrån? Jo, för några år sedan iakttog psykologen Phillippa Lally hur 96 personer skapade nya vanor. Det visade sig att personerna i genomsnitt upplevde att de utförde beteendet som en vana efter 66 dagar. 

Antalet dagar varierade dock mellan 18 och 254 dagar beroende på typ av vana, person och omständigheter. En intressant upptäckt var att det inte gjorde särskilt mycket om de lite då och då hoppade över sin nya vana. Du behöver alltså inte vara perfekt. Däremot måste du vara ihärdig och utveckla strategier som snabbt tar dig tillbaka till din nya rutin.

Vanans tre delar 

En vana är ett mönster som består av tre delar: trigger, rutin och belöning. Det är triggern som startar rutinen. Det kan vara en plats, en situation, en person eller en tidpunkt. Rutinen är beteendet som du till en början är medveten om, men som så småningom automatiseras. Till sist kommer belöningen, det är den som stärker beteendet. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?