Ukrainakriget tänder nytt ljus i Venezuela

Väggmålning av Hugo Chávez framför slitna höghus
 

För första gången på åtta år visar det sargade Venezuela tecken på ekonomisk återhämtning. Det amerikanska embargot mot rysk olja har fått USA att lätta på sanktionerna av venezuelansk olja. Kan kriget i Ukraina få Venezuela på fötter igen?

Number of characters: 6 794

Foto: mwausk, CC BY 2.0, via Flickr

Längs gågatan Sabana Grande i Caracas har livet nästintill återgått till det normala. Butiker är öppna, har produkter att sälja och kunder som kan köpa. Så har det inte varit under de senaste åtta åren då Venezuelas ekonomi minskat med 80 procent. Inget annat land i världen, som inte befunnit sig i krig, har sett sin ekonomi minska mer. Anledningen är den ekonomiska politik som den före detta militären Hugo Chávez inledde för över två decennier sedan.

– Samma dag som han tillträdde avgick jag, säger José Toro Hardy, som satt i styrelsen för det venezuelanska oljebolaget PDVSA.

Han är Venezuelas främsta ekonom och tar emot i sin tropiska villa i huvudstaden Caracas, där han nu lever som pensionär. Innan Chávez blev vald till president hörde han ofta av sig till José Toro Hardy och bad om råd.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in