Teardrop park – klippor och snår för New Yorks barn

Den branta rutschbanan i Teardrop Park på södra Manhattan.
 

Inklämd mellan de över sextio meter höga husen utformades parken för barns behov att plaska, klättra och gömma sig. Delstaten New Yorks dramatiska natur var förebilden. Vi befinner oss i Teardrop Park på södra Manhattan.

Number of characters: 5 220

Text och bild: Dan Rosenholm

Teardrop Park är utformad för att återskapa dramatiken i Hudsonflodens dal i de inre delarna av den stat den tillhör, New York. Placeringen är mellan fyra bostadshus på södra Manhattan, mer än sextio meter höga, i den del av staden som benämns Battery Park City. Stor är den inte, under en hektar, vilket motsvarar några promille av, som exempel, Central Parks yta. Inriktningen är på barns behov och lek, men istället för lekplatsutrustning kan barnen här klättra på stenar och kullar, plaska i vatten, gömma sig i snår eller bland bergets skrevor. Och som så ofta i parksammanhang fungerar det som anpassats till barns fantasi lika bra för vuxna.

Hållbarhet var en annan huvudtanke, material skulle inte förslösas i onödan, vatten tas väl vara på. Parken är byggd för att hålla i hundratals år, men också vara lättunderhållen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in