«Jag försöker att inte tänka på hur många jag har dödat»

 

SARAJEVO. Under den fyra år långa belägringen av Sarajevo drabbades de civila stadsborna på många sätt — de mördades, försvann och försvarade sin stad. För en 21-årig tjej var valet självklart. Hon skulle försvara staden. Hon blev en välkänd krypskytt, fick pris på sitt huvud, blev skadeskjuten och försvann. Jag åker till en stad där kriget fortfarande är levande, 25 år senare, för att få svar på frågan: Lever hon?

Number of characters: 13 864

Foto: Enes Mehmedagic

3,5 timmar med flyget från Kastrup ligger “Europas Jerusalem”, Sarajevo, omringat av fem berg, bevuxna med tät skog. 
Det är en av få städer i världen där det finns möjlighet att se ortodoxa och katolska kyrkor, moskéer och synagogor i samma kvarter.

3,5 timmar med flyget från Kastrup pågick den längsta belägringen av en stad i modern historia, mellan 5 april 1992 och 29 februari 1996. 1 425 dagar. Belägringen var en del i de inbördeskrig som efterföljde Jugoslaviens upplösning. Bosnien, ett land med mestadels bosniska muslimer men även en stor del kristna serber och kroater, ville bli självständigt. Som svar på detta belägrade de bosnienserbiska styrkorna staden för att skapa ett serbiskt territorium. En stor del av Sarajevos befolkning, oavsett etnicitet, försvarade staden.

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in