Kvinnorna som utmanar makten

 

För dagens game-changers står makt för förmågan att driva igenom förändring, trots motstånd. Möt tre passionerade kvinnor med potential att rita om spelplanen inom sina områden. De ställer krav, bryter normer, söker nya vägar. Deras gemensamma nämnare: de inger förtroende, har empati, är nyfikna med förmåga att både peppa och coacha. 

Number of characters: 26 876
Med uppväxten i en nysvensk arbetarklassfamilj, kom tidigt insikten att hon måste jobba dubbelt så hårt för att bevisa för omgivningen att hon höll måttet. Foto: Caroline Tibell

Samhällsförbättraren Seher Yilmaz 

Drivkraften har tagit Seher Yilmaz från uppväxten i ett miljonprogramområde i Lund till medelklassens Hammarby Sjöstad i Stockholm. Idag har hon en maktposition som organisationsutvecklare med ansvar för Sverigespegling och Employer Branding på Sveriges Television, SVT. Med uppväxten i en nysvensk arbetarklassfamilj, kom tidigt insikten att hon måste jobba dubbelt så hårt för att bevisa för omgivningen att hon höll måttet. Viljan att förändra sitter djupt rotad. Pappan var kurdisk frihetskämpe i Turkiet och satt i fängelse för sin aktivism innan han flydde till Sverige i mitten av 80-talet. Mamman och storasystern kom efter och de bosatte sig i Skåne där Seher och två syskon föddes. Föräldrarnas livsuppgift blev att ge döttrarna en riktig utbildning. Efter studier i statsvetenskap, har Seher hunnit med jobb på PR-byrå och varit VD på Difference där syftet var att trigga initiativ, rörelser och kampanjer för ett mer jämlikt samhälle. Däremellan var hon ordförande för Rättviseförmedlingen och mötte omgivningens motstånd. När Seher tog över, vill hon bredda organisationens uppdrag. Dittills hade arbetet varit inriktat på att främja jämställdhet mellan könen på arbetsplatser och i styrelser. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in