Fira kvinnodagen med jämställt språk

skriva jämställt

Den 8 mars firas den inter­nationella kvinnodagen över hela värl­den. Ett sätt att göra det på kan vara att fundera över hur du kan uttrycka dig mer jämställt.

3 min lästid

Foto: Adobe Stock

Kvinnodagen firades första gången 1910 då den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn instiftade en dag för stöd till kvinnlig rösträtt. Firandet spred sig till många länder, och i Sverige började man fira kvinnodagen två år senare.

Sedan den ryska revolutionen splittrat arbetarrörelsen 1917 fortsatte den kommunistiska grenen att fira kvinnodagen, och fastslog datumet till 8 mars. Kvinnodagen firades sedan framför allt i Östeuropa och Sovjetunionen, men från slutet av 1960-talet tog firandet fart genom den framväxande feminismen i USA och Västeuropa.

kvinnosymbol
Den romer­ska gud­innan Venus sym­bol har blivit en sym­bol för kvinnor och femi­nism, men sym­boli­serar även metallen koppar och pla­neten Venus.

1972 arrangerade Svenska kvinnors vänsterförbund och kvinnoorganisationen Grupp 8 det första öppna mötet i Sverige. 1977 rekommenderade FN ett allmänt firande av den internationella kvinnodagen, och den finns numera med i FN:s lista över internationella högtidsdagar. Och dagen har tappat sin socialistiska prägel.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in