På äventyr bortom skidåkning i Aostadalen

 

Aostadalen har oändliga möjligheter till bergsvandringar och cykling. Längs Alta Via 1 och 2 sträcker sig 33 mil av fina vandringsleder att välja på. Här finns tretton dalar med bergstoppar på över 4 000 meter; Gran Paradiso, Monte Rosa, Mont Blanc och Matterhorn. 

Number of characters: 17 841

Text: Helénè Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Aosta ligger i nordvästra Italien, mellan Frankrike och Schweiz och är med sina tretton dalar landets minsta region. För oss svenskar är Aostadalen kanske mest känd för sin skidåkning, men passa på att upptäcka dalarna även på sommaren. Högt uppe i bergen ligger små charmiga bergsbyar, glaciärer, ljuvliga alpängar och på rustika rifugios serveras trerätters middagar. En solig dag i början av juli åker vi över St Bernhardspasset till den italienska staden Cogne. Här ligger Italiens första nationalpark, Gran Paradiso som grundades 1922.

– Det var kungafamiljen som inte ville att området skulle bebyggas. Här brukade de jaga stenbock, mård, hermelin, ripa och tjäder på sina jaktmarker, berättar guiden Marta Capetillo från TheAlps som arrangerar vandringar och skidåkning i Aosta.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in