8 saker du kanske inte visste om vårens sippor

 

Sippor är säkra vårtecken – och blommar i nyanser av vitt, gult och blått innan träden får blad. Egentligen tillhör de olika släkter med tillsammans över hundra olika arter. I Sverige finns det tio olika sippor som växer vilda i naturen.

Number of characters: 5 387

Våren är sippornas tid. De blommar tidigt innan trädens blad skuggar marken. Så här på våren är det en härlig upplevelse att slå sig ner i en vitsippsbacke. Höra bofinkens välbekanta drill och björktrastens tjattrande. Se marken täckas av tusen vita stjärnor på vingliga stjälkar. Känna doften av fuktig mull och njutfullt vända ansiktet mot solens värmande strålar.

Det är härligt att slå sig ner och vila i en skogsbacke full av vitsippor – det tycker även den här söta tollaren (Nova Scotia Duck Tolling Retriver). Men se upp så din hund inte äter sippor – de är giftiga för både hund och katt. Foto: Pixabay

Många av sipporna är fridlysta, och får inte plockas eller grävas upp. Sippor innehåller också ett gift som irriterar hud och slemhinnor. Därför ska man absolut inte smaka på en sippa – och man bör alltid tvätta händerna om man plockat vitsippor.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in