Skaffa dig nödvändigt toa-vett i fjällen

 

Många fler besöker de svenska fjällen. Men hur många vet hur man ska gå på toa mitt i vildmarken? Och är det egentligen ett problem? Vi reder ut vad som gäller bland toarullar och bajshögar. 

Number of characters: 5 700

De senaste åren har många fler än tidigare semestrat i de svenska fjällen. Störst ökning har lättillgängliga områden, som Jämtlandstriangeln och Kebnekaise, sett. Många i frilufts- och turismbranschen har applåderat denna utveckling. Att röra på sig, utomhus, där det dessutom går att ta sig med tåg, det är bra för både kropp, själ och klimat. Men besökstrycket har också ställt till vissa problem. Ett av dem är skräp i allmänhet, och toapapper i synnerhet.

– Jag ser det hela tiden. Man går en meter från leden och sätter sig och skiter, torkar sig och lämnar toapappret där ovanpå högen. Det tar ju inte lång stund så har det pappret blåst iväg och hänger i något träd. Ofräscht är väl bara förnamnet.

Orden kommer från Stefan Hamréus som är tillsynsman på länsstyrelsen i Dalarna och tillbringar många veckor per år i Grövelsjöområdet. Han ser fler och fler besökare i fjällen, och en sjunkande kunskapsnivå hos dem som kommer.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in