Så klarar djuren vinterkylan

 

När snön yr och kylan biter är det skönt att krypa inomhus. Växterna vissnar, löven faller till marken och det är svårt att hitta föda. Därför är det många djur som flyttar eller går i ide. Men hur klarar sig de andra djuren där ute i naturen? 

Number of characters: 6 423

Nu är det riktigt kyligt och iskalla vindar drar genom landskapet. Den här tiden på året är svår för alla vakna djur – från de minsta krypen till de största däggdjuren. De som inte sover sig igenom vintern, eller flyttar, får kämpa för att klara sig.

Djuren måste äta så mycket som möjligt och röra sig så lite som möjligt för att överleva. Det är oftast inte kylan, utan tillgången på mat som är det största problemet. Dagarna är kortare jämfört med på sommaren, så nu har djuren inte mycket tid på sig att hitta mat. Eftersom det inte finns insekter och färska växter får de flesta djuren lägga om sin kost på vintern.

En del däggdjur byter färg på vintern för att inte synas så tydligt mot snön.  Djuren får också en tjockare och mer luftfylld päls på vintern och fåglarna får en tätare fjäderdräkt. På så sätt klarar de kylan bättre.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in