Månen – jordens naturliga satellit

 

På natthimlen kan vi se hur månen följer sin bana runt jorden.  Månskärvans placering varierar och den växer från nymåne till fullmåne varje månad. Det är solen som lyser upp månen på natten.

Number of characters: 5 594

En mörk, molnfri natt syns månen som en lysande skiva på himlavalvet. Månen snurrar runt sin egen axel och går i en bana runt jorden – precis som jorden när den vandrar runt solen. Det tar ett år för jorden att gå ett varv runt solen, och det tar en månad för månen att snurra ett varv runt jorden. 

Månen bildades

Vi tror att jorden bildades för 4,5 miljarder år sedan och månen strax efter. Många olika teorier om hur månen uppstått har framförts genom åren. Först trodde man att månen brutits loss från jorden, eller att den kommit farande och fångats in av jordens gravitationsfält. En annan hypotes var att jorden och månen uppstått samtidigt. Men den teori som flest lutar åt är att jorden krockat med en stor himlakropp, och att månen bildats med hjälp av det material och den energi som slungades ut vid den enorma kraschen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in