Forskaren: Så kommunicerar växterna med oss och med varandra

 

I skogen och på blomsterängen pågår ständiga samtal – som människor inte lärt sig uppfatta. Men det går att kommunicera med växter, och vi gör det också hela tiden, säger forskare.

Number of characters: 9 071

De senaste åren har forskning visat att tomatplantor ”skriker” när de klipps av, att växter lär sig att en del beröring inte är farlig samt att de varnar varandra för hot. Är växter smartare än vi trodde, och vad betyder det i så fall för hur vi behandlar dem?

Växter, träd och andra organismer kommunicerar med varandra genom ljud, ljus, beröring samt framför allt kemiska signaler som dofter både ovan och under jord. Genom sammankopplade nätverk av rötter och svamptrådar sänder exempelvis starkare träd näring till svagare träd. 

2023 uppmärksammades en studie från universitetet i Tel Aviv som visade att tomat- och tobaksplantor avger högfrekventa ljud – som ett människoöra inte kan höra – när de utsätts för torka eller klipps av. Ljud som forskarna först spelade in med ultraljudsmikrofoner och sedan spelade upp i ett långsammare tempo så att människor kan höra ett klickande ljud. Plantor som mådde bra var tysta.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in