Flodkräftans kamp när den amerikanska signalkräftan tar över våra sjöar

 

Den svenska flodkräftan är akut hotad, och istället är det den inplanterade amerikanska signalkräftan som tar över i våra insjöar. Signalkräftorna bär på den fruktade pestsmittan, men blir inte själva sjuka. Försök att rädda kvar den utrotningshotade flodkräftan görs på många platser.

Number of characters: 5 952

Det har funnits flodkräftor i de svenska insjöarna i tusentals år – antagligen ända sedan senaste inlandsisen smälte för 10 000 år sedan. Men de sista hundra åren har det hänt något. Kräftpesten har kommit och den har slagit ut nästa alla flodkräftor!

Kräftor trivs bäst i näringsfattiga sjöar med steniga bottnar där den kan gömma sig i hålor. Här kastas en mjärde anglad med fisk i sjön. När mörkret fallit är det dags att vittja. Foto: Pixabay

Kräftpest är en svampsjukdom och smittade flodkräftor dör inom några veckor. Det är främst utsättningen av signalkräftor som fått pesten att sprida sig så dramatiskt. Men även båtar och fiskeredskap som flyttats mellan sjöar har spridit smittan. Försurning, miljögifter och klimatförändringar är andra faktorer som påverkar flodkräftorna negativt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in