7 fakta om hösten som du nog inte kände till

 

Redan i september känner vi hur hösten kommer krypande. Solen står lägre på himlen, kalla vindar sveper in och regnet smattrar mot fönsterrutorna. Allt det frodigt gröna i naturen skiftar nu mot gult och rött. Och det är dags för både djur och växter att förbereda sig för kallare tider.

Number of characters: 5 566

Enligt SMHI är det höst när dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader. Eftersom Sverige är mer än 150 mil långt är det stor skillnad på vädret i norr och i söder. I Kiruna brukar hösten komma redan i mitten av augusti, i Stockholm i slutet av september och i Malmö inte förrän i mitten av oktober. Men sommaren släpper inte taget så lätt. Långt in på hösten kan det vara riktigt varma och soliga dagar.

Njut av brittsommar

En period med varma, soliga och sommarlika dagar på hösten kallas för brittsommar. Uttrycket kommer från namnen Birgitta och Britta, som har namnsdag den 7 oktober. Förr var det endast varma perioder runt just den dagen som kallades brittsommar, men nu kan de inträffa både i september och oktober. Andra uttryck för brittsommar är indiansommar, fattigmanssommar och grävlingssommar.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in