Sophie byggde ett hotell i Mali

 

Öppna hotell i Mali i Afrika – kan man göra det? Det tyckte Sophie Sarin som 2006 lät bygga ett hotell i Djenné. 2017 tvingades hon stänga när oroligheterna blev för stora i landet. Nu har äventyret blivit en dokumentärfilm ”Drömmen om Djenné”.

Number of characters: 5 190

Det ska sägas från början Sophie Sarin, 68, har inte levt ett traditionellt liv. Redan som tonåring lämnade hon Sverige för jobb som fotomodell men också för exotiska resor bl a till Papua Nya Guinea, Rwanda och Burundi. Efter utlandsvistelser blev hennes bas London där hon bland annat studerade designhistoria och jobbade med inredning.

2005 reste hon till Mali i Västafrika som var ett trendigt och coolt resmål. Hon besökte det hippa musikeventet ”Ökenfestivalen” som även drog till sig stjärnor som Bono från U2 och Robert Plant. Hon reste också runt i landet och kom till världsarvet Djenné, staden är berömd för sin vackra moské i lera och sin måndagsmarknad.

Byggde ett hotell i lera

– Jag hade varit i ett förhållande som fick mig att vilja lämna England och upplevde stagnation i mitt professionella liv. Jag ville göra något annat, ville gärna återvända till Afrika som jag tidigare bott i och jag blev fascinerad av Djenné, berättar Sophie när jag träffar henne i Stockholm i samband med filmpremiären.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in