Mannen bakom tittarsuccén kan sin historia

 

”Downton Abbey” är kostymdramat som vunnit både miljoner tittares hjärtan och flera priser och utmärkelser. Charlotta E Lindell fick en intervju med mannen bakom succén, Sir Julian Fellowes, som är glad över att serien väckt ett historieintresse hos den yngre generationen.

Number of characters: 5 243

Foto: Chris McAndrew via Wikimedia CC BY 3.0

Han har fått miljoner och åter miljoner tv-tittare att stiga in i en svunnen tid. Sir Julian Fellowes flerfaldigt prisbelönta serie ”Downton Abbey” visas i drygt tvåhundra länder. I hemlandet Storbritannien sågs den av fler än elva miljoner varje vecka.

Kombinationen av intrigerna i herrskapet Granthams och deras tjänstefolks liv på Downton Abbey och skildringen av de stora samhällsförändringarna i början av 1900-talet har lockat tittare i alla åldrar. För drygt två år sedan blev den också film.

– Jag tror att det beror på att tonen är lättsam, storyn underhållande och rörande samt att det pågår flera parallella handlingar. Och skådespelarna är fantastiska, säger Julian Fellowes i en paus mellan skrivarbetet av en ny omgång av ”Downton Abbey” och ett möte i det brittiska överhuset där han sitter i egenskap av Baron Fellowes of West Stafford.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in