Lisa Byers Runberg lärde sig nålbindning – hantverket med rötter från vikingatiden

 

Nålbindning är ett hantverk som lever kvar ända sedan vikingatiden. Även om den är utdöende finns fortfarande några få entusiaster kvar. Lisa Byers Runberg är en av dem. Här lär hon dig grunderna i den unika tekniken.

Number of characters: 6 414

Foto: Johanna Fond

Sömma, binda, nåla, knytta eller nålbinda – kärt barn har många namn. Men det är inte bara namnen som är många, utan även sätten att utöva tekniken på.

– Det finns ett gammalt talesätt som syftar på att en kvinna inte är en riktig kvinna förrän hon lärt sig behärska minst tjugo olika sätt att nålbinda på, berättar Lisa Byers Runberg, en av de få nålbindningsentusiaster som finns kvar i landet. Själv började hon med hantverket efter att ha fått ta över en ”surdeg” från en kompis. 

– Hon hade påbörjat en nålbindning som hon gav till mig. Jag lyckades klura ut hur hon gjort och efter det var jag fast.

Lisas variant är enkel och passar bra för nybörjare. Hon menar att nålbindning på många sätt är enklare än både stickning och virkning, eftersom det är motoriskt okomplicerat och för att det inte går att tappa maskor såsom det går att göra i en stickning.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in