Krönika: Allt kött är hö

Liten traktor med höbalar
 

Vem skriver om hö idag? Om bönder överhuvudtaget? Författaren Åke Smedberg funderar över en landsbygd som tycks ligga öde och minns höfyllda somrar, en förfluten tid.

Number of characters: 5 791

Foto: Unsplash

Hö. Somrarna fyllda av hö. En uttjatad, evigt återkommande följetong av hö. Från att den första hässjan sätts upp i början av juli tills den sista gulnade hötappen rakas ner från det nakna hässjevirket och körs in, någon gång framåt höstkanten. 

Och medan sommargästungarna fladdrar förbi, leker, klättrar i hässjorna, hoppar i lassen, går vi – småbrukarungar, små bönder – tjurigt bökande i hö, dag efter dag, vecka efter vecka. Kastar sammanbitna blickar mot himlen, hoppas på regn. 

Ett avbrott, en tid av frihet, ansvarslöshet. Skyfall, slagregn, helst månader i sträck, tänker vi längtansfullt och skuldmedvetet. 

Syndafloder, som låter höet ruttna på marken! (Och i en förlängning – som vi knappt ens vågar tänka oss – nödslakt eller utförsäljning av kor, kvigor, kalvar, av alla idisslare, och ett slutgiltigt inträde i frihetens rike, Sommargästriket!) 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in