Ingrid Bergman: En stjärna på hela världens scen

Foto på Ingrid Bergman från Wikipedia commons
 

Hon var den vackra och begåvade flickan med stora skådespelarambitioner som blev en av världens mest framstående filmstjärna genom tiderna. Även om det är länge sedan är det aldrig försent att upptäcka Ingrid Bergmans storhet.

Number of characters: 5 132

På Strandvägen 3 i Stockholm bodde Ingrid Bergman som barn granne med biografer och sjudande teaterliv. Dramaten låg endast ett stenkast från föräldrahemmet. Kanske var det närheten till den svenska teaterborgen som åtminstone delvis formade den blivande världsstjärnan. Ingrid Bergman blev tidigt moderlös men växte upp hos en varm och ömsint far som enda barnet. Pappan var fotograf och konstnär och från mycket späd ålder vande hon sig vid att befinna sig framför kameran. Och kameran älskade det fotogeniska och symmetriska ansiktet villkorslöst.

Den första seriösa filmrollen kom som Elsa Edlund i Munkbrogreven 1935. Men det skulle bli rollen i Intermezzo mot Gösta Ekman som etablerade Ingrid Bergman som en aktris att räkna med. Hennes insats i filmen drog till sig Hollywoods intresse och en kort tid senare öppnades en gyllene chans att arbeta med de mest namnkunniga filmpersonligheterna av sin tid som David O. Selznick och skräckregissören Alfred Hitchcock.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in