«Hertigparet Windsors exil berodde på landsförräderi – inte kärlek»

Andrew Lownie till vänster, hertigparet till höger
 

Den allmänna uppfattningen att Edvard VIII abdikerade och tvingades i exil på grund av äktenskapet med amerikanska Wallis Simpson, som varit gift två gånger tidigare, stämmer inte. Det menar historikern och författaren Andrew Lownie som under hösten 2021 släppte en bok om hertigparet.

Number of characters: 9 466

Kung Edvard VIII av Storbritannien abdikerade för drygt åttiofem år sedan – den 11:e december 1936. Detta efter endast 325 dagar på tronen. Brodern, drottning Elizabeths far, tog över tronen och blev kung George VI. I boken  ”Traitor King: The Scandalous Exile of the Duke and Duchess of Windsor», som kom ut i höstas,  presenterar den engelske historikern och författaren Andrew Lownie nya fakta om hertigparet Windsor som Edvard VIII och Wallis Simpson titulerades. Det var en av 1900-talets största skandaler och den skulle komma att skriva om världshistorien. 

– Om inte Edvard VIII abdikerat hade Storbritannien haft en nazistkung under andra världskriget. Landet hade med största sannolikhet styrts på samma vis som Frankrike under Pétain 1940-44. Britterna hade då istället fokuserat på ryssarna och Amerika hade inte blivit inblandat i kriget, säger Andrew Lownie vars bok är den första om hertigparet efter det att kung Edvard VIII lämnat tronen. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in