Plocka fram och duka med mormors blommiga kaffekoppar

 

Kafferepet har blivit modernt igen, och man använder gärna de gamla kaffekopparna med blommor på. Plocka fram dina blommiga koppar från skåpet ­– eller köp nya på loppis. Udda kaffekoppar är mycket prisvärda. Och det är bara charmigt att duka med olika sorter!

Number of characters: 3 473

Blommiga kaffekoppar är svensk kulturhistoria – sedan 1700-talet har vi plockat fram de finaste kopparna när det är dags att fira något eller när vi får fint besök. Många koppar har importerats från utlandet. Men de svenska porslinsfabrikerna har tillverkat massor av olika modeller och dekorer!

Udda kaffekoppar kan man få för en tia styck på auktion eller loppis. Det är kopparna utan stämplar i botten som är allra billigast. Därefter kommer de utländska märkena. Dyrast är kaffekoppar från de kända svenska porslinsfabrikerna Rörstrand och Gustavsberg.

Svenskt porslin

Sverige fick sin första keramiska fabrik 1726, Rörstrand utanför Stockholm. Till en början tillverkade man fajans istället för porslin. Specialister från Tyskland kom för att lära ut porslinstillverkning och mönstertraditioner. Blommor har varit ett mycket populärt motiv allt sedan dess!

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in