Med rött grus som röd tråd – stilrent, enkelt och formskönt

Den fyllda honungsrosen ’Hybrida’, placerad vid övergången till lunden, sveper in hela uteplatsen i en underbar doft när den blommar i juli.
 

I femton år hade Kjerstin och Lars-Erik Borg bott i sitt hus innan de bestämde sig för att göra något radikalt åt trädgården. Den var visserligen inte sämre än ordinära villaträdgårdar. Snarare bättre, för här fanns väldigt många fruktträd. På gott och på ont, de tog plats och krävde skötsel. Längs ena tomtgränsen växte en äppelhäck av sjutton stycken kordongträd. Det var när den började tackla av som startskottet för omdaningen gick.

Number of characters: 9 032

Text: Dan och Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm

Grusträdgården mot gatan är behagligt rofylld i sin avskalade enkelhet. Fuchsior och doftpelargoner i krukor betonar ingången.
Grusträdgården mot gatan är behagligt rofylld i sin avskalade enkelhet. Fruktträd och en hög häck av scharlakanshagtorn, Crataegus intricata, skyddar effektivt. Fuchsior och doftpelargoner i krukor betonar ingången.

Det var inte vilken omdaning som helst Kjerstin och Lars-Erik gjorde. De vågade tänka helt nytt och göra om från grunden efter eget huvud. Visst hade de besökt fina trädgårdar och läst om förebilder, men nu vågade de släppa invanda konventioner om hur en svensk trädgård ska se ut. Till sin hjälp hade de gode vännen Stig Klein, trädgårdsmästare med mångårig erfarenhet som kyrkogårdschef och trädgårdsförfattare, en ganska liten villatomt på sexhundra kvadrat omvandlades till något alldeles extra.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in