16 trädgårdssoffor att vila både kropp och ögon på

Grånande soffa i hårdträ, Wollerton Old Hall Garden i Shropshire
 

Visst är de till för vila, men inte bara det. Att sitta på är kanske inte ens deras viktigaste funktion, det är som blickfång de betyder mest, trädgårdens soffor. Följ med på en tur runt Sverige och världen, njut och inspireras av hur andra gjort.

Number of characters: 6 854

Text och bild: Dan Rosenholm

När du kommer in i en trädgård kommer din blick att söka sig till något som är mer framträdande än annat, det kan vara en växt eller ett föremål. Det hela går blixtsnabbt och är inget man själv egentligen kan bestämma över. Skälet är enkelt, vi människor är byggda för att kvickt identifiera det väsentligaste för att sedan skaffa översikt och med tiden lägga märke till mer subtila detaljer. Det är bäst så för vår säkerhet, det är nog den ursprungliga orsaken.

I trädgårdssammanhang kallas det blickfång. Vad händer om det inte finns något som medvetet fångar blicken? Enkelt, det är den kvarglömda röda hinken som ögat kommer att leta sig fram till. En inte alltför imponerande syn för besökare. Bättre är då att själv välja ut vad blicken ska falla på.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in