Så kan du stänga av smärtsignalerna

 

Visste du att kroppsrörelser kan vara lika bra mot värk som tabletter? Här tipsar träningsfysiolog om rörelserna som minskar smärta genom att lugna hjärnan. Bäst av allt - de tar bara några minuter att göra.

Number of characters: 3 369

Foto: Politikens forlag

– Har du ont någonstans, spänner du dig omedvetet. Långvarig smärta skapar obalans i ditt rörelsemönster, somliga muskler ”stängs av” och andra arbetar extra för att kompensera. Det skapar i sin tur ännu mer smärta, säger Jacob Sødergaard, dansk träningsfysiolog och PT.

Han har i samarbete med en amerikansk idrottsorganisation, tagit fram rörlighetsövningar som lugnar hjärnan och därmed minskar smärtsignalerna. Smärta är ett sätt för kroppen att berätta för oss att något behöver ändras. Många lyssnar inte till signalerna utan försöker att köra på som vanligt – tills det inte går längre.

De kompensatoriska tillstånden, när du spänner dig för att du har ont någonstans, kan uppstå av enkla vardagssaker som du inte tänker på. När du pratar i telefon kanske du håller den mot örat och samtidigt spänner muskler i axel och nacke, eller så sitter du framåtlutad med framskjuten haka framför datorn. När du står stilla för du kanske över den mesta av tyngden på ena benet. Många som söker hjälp för sin smärta hos Jacob Søndergaard har av läkare fått höra att de får lära sig leva med sin smärta.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in